sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Kaikki evoluutiosta

Toim. Ilkka Hanski, Ilkka Niinikoski & Ilari Hetemäki
Gaudeamus 2009

Kaikki evoluutiosta juhlistaa 200 vuotta sitten syntynyttä Charles Darwinia ja 150-vuotiasta teoriaa luonnonvalinnasta. Teoksen kirjoittajat ovat suomalaisia eturivin tutkijoita, jotka käsittelevät luonnon, ihmisen ja kulttuurin evoluutiota omien erikoisalojensa näkökulmista. Yleistajuisissa ja innostavissa kirjoituksissa selvitetään evoluutioteorian peruskäsitteitä, oiotaan yleisiä väärinkäsityksiä evoluutiosta ja esitellään aihetta sivuavaa uutta tutkimusta.

Kaikki evoluutiosta kokoaa samoihin kansiin ihmiskuntaa askarruttavia suuria kysymyksiä, niiden mahdollisia vastauksia ja - vielä lisää kysymyksiä. Millainen on ihmisen ja maailman tulevaisuus? Lisääkö globalisaatio ihmisten hyvinvointia ja vapautta? Entä mikä on luonnon monimuotoisuuden kohtalo globalisoituvassa maailmassa? Asuttavatko maailmaa joskus keinotekoiset eliöt?


Ennen kuin luin tämän kirjan, ajattelin että "Kaikki evoluutiosta" on aika mahtipontinen nimi. Näin jälkeenpäin ajatellen se on itse asiassa aika kuvaava. Olen itse niin ehdollistunut (onkohan ehdollistunut oikea sana tässä yhteydessä?) ajattelemaan, että sana evoluutio tarkoittaa evoluutiota nimenomaan biologisessa mielessä, että oli oikeastaan aika silmiä avaava kokemus tajuta, että sana evoluutio voidaan käsittää myös laajemmassa mittakaavassa ja sitä voidaan käyttää useammassa yhteydessä. Hetkellisestä valaistumisesta huolimatta, sana evoluutio tarkoittaa minulle, ja tulee aina tarkoittamaankin, nimenomaan biologista evoluutiota.

Mielenkiintoinen kirja noin yleensä, osa jutuista meni kyllä aika pahasti yli hilseen. Ensinnäkin siksi, että aihepiiri ja sanasto eivät olleet yhtään tuttuja ja toiseksi siksi, ettei aihepiiri kiinnostanut yhtään. En millään vaan pysty kiinnostumaan mistään, mikä esim. liippaa läheltä taloustiedettä tai oikeustiedettä.

Kuva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti