perjantai 26. helmikuuta 2010

.

Blogissa on tällä hetkellä hiljaista, koska tein sellaisen hölmön päätöksen, että en lue toistaiseksi romskuja, kun on niin paljon muutakin tekemistä (gradu). Se oli ihan typerä päätös, koska a) kaipaan kirjojen lukemista ihan älyttömästi b) romskut eivät edes ole se suurin ongelma vaan pikemminkin internet. Olen ihan addikti. Yritän vieroittaa itseni ja lukea enemmän romaaneja, sillä rupean kaipaamaan kirjoja paljon nopeammin kuin nettiä, mutta en vaan pysty olemaan netistä poiskaan. Sen sijaan, että lukisin kirjoJA, luen kirjoISTA, olen nimittäin ihan koukussa kaikkiin kirjoihin liittyviin blogeihin ja sivustoihin (ynnä muuhun miljoonaan sivustoon). Lisäksi olen onnistunut keräämään kiitettävän määrän aikakausilehtiä, joita en ole lukenut, mutta, joita olen nyt epätoivon vimmalla kahlannut läpi. No onhan sekin painettua sanaa... Projektissa menee vielä pari päivää ja sen jälkeen ajattelin palata romaanien maailmaan, jos vain onnistun vieroittamaan itseäni vähän netin houkutuksista.

Asiasta toiseen, en tiedä tuleeko kenellekään muulle stressi siitä, että olisi niin hirveästi hyviä kirjoja luettavana, mutta tuntuu, että aika ei koskaan riitä ja sitten jo kirjaan tarttuminen on työn ja tuskan takana. Niin kuin kirjan ja minun välissä olisi valtava kynnys. Ei pysty hyödyntämään sitä vähäistäkään käytettävissä olevaa aikaa lukemiseen. En tajua miten lukemisesta on tullut näin ongelmallista, ei se ole koskaan aiemmin sitä ollut. Nuorempana luin aina, kun siihen oli tilaisuus. Missä on se vaivattomuus ja lukemisen riemu? Kaipaan sitä suunnattomasti. Osittain siitä syystä perustin tämän bloginkin. Että löytäisin kirjojen maailman uudelleen.

Huh, jopas helpotti tämä avautuminen. Olisi kyllä mielenkiintoista kuulla aiheuttaako kirjojen lukeminen ja/tai lukemattomuus stressiä muillekin, vai olenko ainoa sekopää, joka keksii itselleen tästä(kin) stressinaiheen?


5 kommenttia:

 1. Mulla mulla on ihan just toi sama tunne. Mä käytän aivan liikaa resursseja johonkin ihan turhaan niinku nettiin. Ihan niinku mä tarvitsisin sitä elääkseni. Ainoastaan sillon ku se liittyy kouluun niin sillon, mut hyvin minimaalista on ollu sekään.

  Nyt on ollu tenttiviikko ja sen(kin) takia on jääny lukeminen. Mut mulla ois aivan sairaasti kirjoja pinossa, jonossa ja kasassa jotka odottaa lukemista, ja suurimmassa kirjastosta lainatuista on vielä maksimimäärät uusintoja. Sen jälkee ku koulu alko en oo pystyny tai kerenny antautumaan lukemiselle ollenkaan, vaikka todellinen kouluun käytetty aikasaldo näyttää jotain muuta.

  Mä alotin vuos sitte uudelleen tutustumisen kaunokirjallisuuteen ja noin mut se alkuhuuma on kadonnu jonnekin ja lukemisesta on tullu lähinnä taakka. Senkin takia et sellasia kirjoja joita haluan lukea on aivan liikaa. Mulla tuppaa olemaan sillee et mun täytyy lukea kaikki nyt heti, eikä sillee et pikkuhiljaa vuosien saatossa, mikä ois paljon antosampaa. Mäki haluan lukemisen riemun takasin! :)

  VastaaPoista
 2. Kirjasto tuottaa minulle stressiä. Olen rakentanut ohjelman, jolla kirjasto esittää tietyntyyppisten kirjojen ehdotuksia. Siten pistän tilaukseen. Sitten ne kaikki laukeavat samanaikaisesti ja ainakin puolessa on muitakin tilauksia (ja vähintään kolme viikossa on 2 viikon lainoja). Kaiken lisäksi aina, kun menen kirjastoon, löytyy ennennäkemättömiä kirjoja, jotka TÄYTYY saada - ja oma kirjahylly huutaa lukemista, koska minusta kirjaa ei kannata omistaa, ellei sitä halua lukea uudelleen (ja uudelleen).

  Onpahan sentään ihan itse aiheutettu tauti. Pahimmassa tapauksessa hylkään kesken kirjoja, jotka muuten lukisin loppuun, ja lainaan ne joskus myöhemmin uudelleen. Antikvariaattiin en edes uskalla mennä. Elämä lyhyt, kirjallisuus pitkä.

  Sitaatteja samaun taudin sairastajille:

  Uusien kirjojen suuri haitta on siinä, että ne estävät meitä lukemasta vanhoja.
  - Joubert

  Yhden kirjan lukeminen on kuin söisi yhden perunalastun.
  - Diane Duane

  VastaaPoista
 3. Helpottavaa kuulla, että en ole yksin tämän asian kanssa. :) Jospa se lukemisen riemu löytyisi vielä. Sitä päivää odotellessa. ;)

  VastaaPoista
 4. Täytyy todeta, että minulla lukemisen riemu liittyy myös siihen, että kirjan saa lukea loppuun vaikka kertaistumalta. Tenavana ja teininäkin vielä se oli lähestulkoon mahdollista. Nykyisin pitäisi hoitaa kaiken maailman vastuullisia (blaah) tehtäviä, kuten töissä käynti tai opiskelu.. Eikä siis pysty lukemaan kaikki yöt läpensä.
  Tunnistan jokaisen ongelmasi. Kirjablogiriippuvuuden, aikauslehtipinot ja sen, ettei pysty tarttumaan mihinkään kirjaan loppujen lopuksi. Itselläni tilanne helpotti, kun valmistuin ja siirryin työelämään, kun töiden puolesta ei ollut mitään iltaluettavaa tai opiskeltavaa.
  Meten kirjoittat sitaatit ovat niin osuvia :)
  On meilläkin kirjafriikeillä ongelmia :)

  VastaaPoista
 5. Teresita: Voit muuten olla oikeassa tuossa kirjan kertaistumalta loppuun lukemisessa. :) Olen itse asiassa miettinyt, että josko tilanne helpottaisi, kun siirryn työelämään. Mun pitäisi valmistua muutaman kuukauden sisällä ja tällä hetkellä on vaan niin hirveä stressi opiskelujen viimeistelyn takia, että ei vaan kykene lukemaan romaaneja. Ei muutenkaan tunnu aika riittävän.

  VastaaPoista