torstai 8. syyskuuta 2011

Mennyt maailma


Kapteeni Charles Ryderin hengelliset ja maalliset muistelmat

Brideshead Revisited
The Sacred and Profane Memories of Charles Ryder
Evelyn Waugh 1945
Otava 1949

ROMAANI VARAKKAAN AATELISPERHEEN ELÄMÄSTÄ VUOSISADAN ALUN ENGLANNISSA HUOKUU HILLITTYÄ CHARMIA JA DEKADENSSIA

Charles Ryder on varaton opiskelija, kun hän ystävystyy Oxfordissa railakasta elämää viettävän aatelisen Sebastian Flyten kanssa. Kun hurmaava Sebastian kutsuu hänet perheensä kartanoon, Charles joutuu perheen äveriään elämän pauloihin - ja Sebastianin sisaren Julian viettelemäksi.

Charles Ryderistä tulee kuuluisa taidemaalari, maailmanmatkaaja ja perheenisä. Mutta Flyteistä hän eoi pääse eroon. Sebastianin toteuttaessa surullisen repaleista elämänkohtaloaan Afrikassa Charles kohtaa uudelleen vastustamattoman Julian.

Rakastan 1800-luvun Englantiin sijoittuvia romaaneja ja BBC:n televisiosarjoja. Luulin tämänkin sijoittuvan sille aikakaudelle, mutta tämä sijoittuikin 1900-luvun alkuvuosikymmeniin, mikä oli ensimmäinen pettymys. Toinen oli se, että minun oli todella vaikea päästä tarinaan sisään aluksi. Lopulta pääsin, mutta tämä jäi minusta varsin mitäänsanomattomaksi lukukokemukseksi. Jotenkin kuivaksi, kukaan henkilöistä ei oikeastaan herättänyt kiinnostustanut, paitsi ehkä Charlesin isä, jonka rooli oli ihan mitätön. Minusta tämä oli sellainen tarina, joka olisi vaatinut perinpohjaisen, polveilevan 600-sivuisen selvityksen Charlesin ja Flyten perheen vaiheista, mutta sen sijaan tämä jäi 330-sivuiseksi pintaraapaisuksi, joka jätti kylmäksi. En ymmärtänyt henkilöiden suhteita toisiinsa tai miksi asiat menivät niin kuin menivät. Olisin halunnut kunnon lukuromaanin.

Kuva 

4 kommenttia:

 1. Olen katsonut tv-sarjan pariin kertaan, se on ihana. Mutta se onkin pitkä, monta, varmaan lähemmäs kymmenen tunnin osaa. Luulin, että kirjakin on moniosainen!

  VastaaPoista
 2. Kirja on jaettu kirjan sisällä kolmeen kirjaan, kolmeen eri ajanjaksoon. :) Itse en ole tv-sarjaa katsonut, mutta olen törmännyt siihen pari kertaa kirjaston DVD-hyllyssä. Oikeastaan haluaisin katsoa sen, vaikka kirja ei niin hirveästi innostanutkaan. Ehkä tv-sarja toisi kirjaan syvyttä, jota en kirjasta löytänyt.

  VastaaPoista
 3. Luen tätä kirjaa juuri, enkä ole myöskään kovin vakuutunut sen mahtavuudesta. Vaikka tv-sarja muodostui aikamoiseksi menestykseksi, on kirja toistaiseksi aika kuivalta tuntunut. Etenkin monologit ovat olleet todella puuduttavia.

  VastaaPoista
 4. Kuiva on minustakin hyvä sana kuvaamaan tätä. En enää edes muista niitä monologeja, joten aika mitään sanomattomia ne taisivat olla.

  VastaaPoista