keskiviikko 12. elokuuta 2009

Kuuntelen koiraani

(The Dog Listener)
Jan Fennell
Karisto 2000

Oppimista ja yhteiselämää koiran ehdoilla-
huippusuositun koiragurun perusteos

Englantilainen Jan Fennell on saavuttanut mitä melkoisinta mainetta koiranomistajien parissa, eikä ihme. Hänen koulutuoppinsa lähtevät liikkeelle perustotuudesta, jonka ihminen unohtaa kovin helposti koirien kanssa touhutessaan: koirat eivät ole pieniä ihmisiä, vaan koiria. Siksi niiden kanssa on kommunikoitava kuin koirien.

Fennellin koiraopit noudattavatkin koiran alkuperäisen ympäristön sääntöjä, susilauman käyttäytymistä. Niitä soveltamalla ihminen voi kertoa koiran kannalta ymmärrettävällä tavalla, mitä koiralta odotetaan. Vaikka koiranomistaja kuinka saattaisi olla eri mieltä, koira ei nimittäin kykene ymmärtämään ihmisen puhetta. Ja kun koulutus tapahtuu koirien tavalla, tulokset ovat nopeita ja yhteiselo ihmisen kanssa sujuvaa ja antoisaa. Fennell kertoo vallankumouksellisesta menetelmästään selkeällä kielellä ja käytännön esimerkkien kautta.


Olipas valaiseva teos. Minusta tämä Fennellin menetelmä vaikutti erinomaisen loppuun asti ajatellulta ja toimivalta. Jotenkin kuulostaa hirveän loogiselta käyttää koiran kouluttamiseen samoja periaatteita, millä susilauma toimii. Tunnistin kyllä häpeäkseni monta sellaista toimintamallia ongelmakoirien omistajissa, joihin itsekin olen syyllistynyt/vaarassa syyllistyä. Haluan ehdottomasti kokeilla käytännössä Fennellin menetelmää, kun oman koiran hankinta tulee ajankohtaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti