sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Irlantia etsimässä

Ville Zilliacus
Tammi 1999

Irlantia etsimässä on Ville Zilliacuksen lähes puolivuosisataisen Irlanti-kiinnostuksen ja -kiintymyksen summa, kunnianosoitus vihreälle saarelle. Teoksen perusrungon muodostavat Zilliacuksen esseet, joissa tehdään tuttavuutta maan historiaan, kulttuuriin ja maantietoon ja samalla kiertomatka saaren ympäri.

Irlantia etsimässä ei ole matkakuvaus tai -opas sanan totutussa merkityksessa, mutta esseiden väliin on sijoitettu Irlannin matkatoimiston kanssa tuotettua ja kuvitettua Irlannin eri alueita koskevaa käytännön tietoa, joka auttaa lukijaa suunnistamaan niin maassa kuin kirjassakin.

Kirjan päättää viiden artikkelin sikermä, jossa tutkaillaan Irlannin ja Suomen välistä vilkastuvaa ja monipuolistuvaa kanssakäymistä, kirjoittajina Harri Holkeri, Dáithí O'Ceallaigh, Tiina Ripatti-Boyle, Pekka Ritvos ja Ulf-Erik Slotte.

Irlanti houkuttelee tulkintoihin. Aale Tynnin sanoin "totuus Irlannista vaihtaa väriä kuin Irlannin taivas, se vaihtelee kuin irlantilaisen mieliala". Siksi Irlanti on etsijälle ikuinen löytöretki.


Minä ihan todella rakastan Irlantia ja olen kiinnostunut kaikesta Irlantiin liittyvästä, mutta tästä kirjasta en kyllä saanut irti oikein mitään. Kyllä tämän luki, mutta ihan yhtä hyvin olisi voinut olla lukemattakin. Jäi vain jotenkin niin hajanainen kuva. Eniten tykkäsin värikuvista ja tuosta lopun viiden artikkelin sikermästä, muuten oli aika kuivaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti