torstai 10. syyskuuta 2009

Täyttymysten kesä

(Prodigal Summer)
Barbara Kingsolver
LIKE 2004


Kojootteja tappava mies jäljittää kojootteja suojelevaa naista. Tästä alkaa Täyttymysten kesä, joka maalaa aistivoimaisen kuvan Applakkien vehreästä vuoristosta tuoksuineen, makuineen ja äänineen. Vuoristo ja pieni kylä sen liepeillä tarjoavat näyttämön kertomukselle rakkauden ja elämänilon kyllästämästä kesästä.

Romaani käsittelee rakkauden monia muotoja kolmen yhteen kietoutuvan kertomuksen kautta. Deanna Wolfe, ihmisiin tympääntynyt metsänvartija, elää vuorella täplärastaitten ja kojoottien naapurina. Herkkä tasapaino häiriintyy, kun vaelteleva nuori metsästäjä ilmestyy paikalle. Yliopistoviran maatalon emännyyteen vaihtanut Lusa Maluf Landowski yrittää toipua miehensä kuolemasta ja pitää paikkansa ahdasmielisessä maaseutuyhteisössä. Garnett S. Walker III on sammuvan mahtisuvun vanheneva vesa, joka kiistelee naapurin luomuviljelijän kanssa aseinaan Raamattu ja hyönteismyrkkyruisku.

Kingsolver punoo kolmesta tarinasta mestarin ottein värikylläisen kudelman, jossa hilpeät ja synkät sävyt vuorottelevat, mutta pääväri on rehevän luonnon syvä vihreä.


Tämä on ollut luettavien kirjojeni listalla ja useamman vuoden, mutta sain vasta nyt luettua. Kirjan alku teki vähän epäluuloiseksi, että onko tämä ihan mun kirja, mutta pidin loppujen lopuksi kirjasta ihan älyttömästi. Etukäteen minua kiinnosti eniten Deannan tarina, mutta ihastuin sitten vielä enemmän Lusaan ja Garnettiin. Garnett tarjosi kirjan hilpeimmät hetket, vanha mies, joka yrittää sinnikkäästi pitää kiinni omista periaatteistaan ja pelkää menettävänsä kasvonsa ja ajautuu juuri siksi huvittaviin tilanteisiin.

Kirjan luontokuvaus oli uskomattoman hienoa! Barbara Kingsolver on toiminut ennen kirjalijan uraansa biologina ja sen huomaa. Tämä voisi melkein toimia ekologian oppikirjana.

Jos kuvailisin tätä yhdellä sanalla, se sana olisi täyteläinen.

Kuva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti