lauantai 9. huhtikuuta 2011

Heinäpaali roihuaa

Heinäpaali roihuaa - näkyjä ja näkemyksiä Bretagnesta
Outi Nyytäjä
TEOS 2004


Voisi luulla, että vanha maupassantilainen Ranska, jossa juorut , juonet ja salapaheet kukoistavat, olisi mennyttä. Ei ole. Se elää yhä Ranskan maaseudulla.

Tähän elämänmuotoon tarvitaan pikkukaupunki, joka talvisin tyhjenee turisteista. Tarvitaan sivukylä ja asukkaat, jotka päällisin puolin elävät tapahtumatonta elämää. Tarvitaan myös kaupunginjohtaja, tyly, puhumaton mies... (osa tekstistä jää kirjaston tarran alle)

Tarvitaan (taas osa tekstistä tarran alla) Hänen olisi pitänyt olla näyttelijätär, elokuvatähti. Nyt hän on äkäpussi, joka ei tunne estoja.

Tarvitaan surua ja iloa, kukkia, kiviaitoja, kolmijalkaisia koiria ja kissanpoikia, joilta joku on puraissut puolet korvalehteä.

Ja ennen kaikkea, on aina pystyttävä sanomaan: "Täällä ei koskaan tapahdu mitään."

Paitsi silloin kun naapurikunnassa diskoon himoava maanviljelijä lähtee sinne traktorillaan hyvässä maistissa. Pakko mennä traktorilla, kun ajokortti on kuivumassa. Ja kun hän aamuyöstä palaa, on joku kiusamielinen sytyttänyt peräkärryn heinäpaalin tuleen. Mies ajaa kilometrin, pari, ja vasta silloin poliisi äkkää hänet ja hänen omaperäisen tuliperformanssinsa.

Maupassantilainen maailma edellyttää jatkuvaa tarkkaavaisuutta, paranoiaa ja luonnollista vahingoniloa.


Minusta Outi Nyytäjä vaikuttaa kerrassaan mainiolta persoonalta. Löysin hänen kolumninsa äidin tilaaman Anna-lehden sivuilta joskus vuosituhannen alussa. Ilmeisesti tämänkin kirjan kolumnit on joskus julkaistu Annassa, mutta en ole ihan varma, kirja on joka tapauksessa keikkunut luettavien kirjojen listalla jo vuosikausia. Osa kolumneista oli sellaisia, että niiden punainen lanka ei oikein auennut minulle, mutta joukkoon mahtui oikeita helmiä ja välillä nauroin ääneen. Nyytäjällä on jotenkin ihanan anarkistinen ote elämään ja laitan tähän loppuun vielä yhden sitaatin häneltä, joka tosin ei ole tästä kirjasta. En muista mistä sen joskus luin, mutta se jäi mieleen.

"Pahin kuolemansynti on penseys - ettei olla kuumia eikä kylmiä vaan haaleita" -Outi Nyytäjä

Kuva

2 kommenttia:

  1. Tämä piileskelee omassa hyllyssä odottamassa lukuvuoroa, olen tainnut ensimmäisen kolumnin ehtiä lukea. Nyytäjä on todella hurmaava persoonallisuus, teräväkatseinen ja -kielinen!

    VastaaPoista
  2. Kirsi, olet ihan oikeassa. Hän on juuri sitä!

    VastaaPoista