keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Fanny Hill

Fanny Hill - Kurtisaanin muistelmat
(Fanny Hill: Memoirs of a Woman of Pleasure)
John Cleland 1748 & 1749
Otava 1969


Englantilainen sanomalehtimies John Cleland vei Fanny Hillin romaanikäsikirjoituksen rahapulassa kustantajalle vuonna 1749 - ja sai siitä 20 puntaa. Fanny Hillistä tuli salaa klassikko; viranomaiset nimittäin kielsivät kirjan ja vasta 1963 sai Fanny Hill kotimaassaan vapautensa takaisin. Fanny Hillin suosioita kuvastaa se, että ensimmäisen painoksen kappaleista ei yksikään ole säilynyt meidän päiviimme saakka - teos kirjaimellisesti kului kansan käsissä. Kirja kertoo orvon tyttörukan seikkailuista Lontoon ilotaloissa. Poloinen Fanny joutuu sattumalta erään bordelliemännän palvelukseen ja mukaan paheelliseen elämään. Mikään pyhäkoulutyttö hän ei ole, mutta ei liioin turmeltunut. Ensirakkaus kauniiseen nuorukaiseen asuu vahvana hänen sydämessään ja johtaa lopulta hänet hyveen kaidalle "kuihtumattomien ruusujen peitossa olevalle tielle". Fannylla on hyvää makua ja hienostuneisuutta ja sitä on kirjan kirjoittajallakin. Romaani on oivallinen ajankuvaus 1700-luvun puolivälin iloisesta ja nautinnonhaluisesta Englannista.


Orhan Pamuk alkoi tökkiä aika pahasti, joten oli pakko lukea välillä jotain muuta. En ole ikinä lukenut kirjaa, jossa olisi harrastettu seksiä yhtä paljon kuin tässä kirjassa. Sen ei tietysti pitäisi tulla yllätyksenä jos kyse on kurtisaanin muistelmista... Minusta oli jotenkin hämmentävää lukea eroottista kirjaa, joka on kirjoitettu yli 260 vuotta sitten. Tietysti seksiä harrastettiin silloinkin ja kaikkihan tietää mikä maailman vanhimman ammatin sanotaan olevan, mutta seksi ei tosiaan tule ensimmäisenä mieleen, kun ajattelee 1700-lukua.. Ehkä se on juuri siinä; seksiä tuputetaan nykyään joka suunnasta, mutta 1700-luvun ihmisten ajattelee olevan sievistelijöitä, jotka harrastavat seksiä pelkästään lisääntymistarkoituksessa ja nyt tämä kirja romutti sen kuvitelman. Tai jotain sellaista.. Täytyy muuten antaa täysi tunnustus monipuolisesta sanastosta, jolla sukupuolielimiä ja seksiä kuvattiin. Tässä hallussani olevassa painoksessa oli lisäksi aika ajoin piirroskuvia, mitkä saivat minut vilkuilemaan ympärilleni hieman nolona, kun luin tätä eilen rautatieaseman kahvilassa..

3 kommenttia:

 1. Minulle tulee 1700-luvusta ensimmäiseksi mieleen juuri seksi. "Vaarallisia suhteita", Boswellin päiväkirjat, Ranskan kuninkaiden rakastajattaret ja hirvipuistot (ja Orleansin herttuan väitetty suhde omaan tyttäreensä), naisina esiintyvät miehet kuten ritari d'Eau, Casanova... sehän oli suorastaan seksin kyllästämää aikaa.

  VastaaPoista
 2. Luin tämän pari vuotta sitten ja sanottava on, että yllätyin kirjan suorasukaisuudesta. Omassa kirjassani ei kuvia ollut, mutta kuvailu riitti kyllä nostamaan punan kasvoille.

  Kirja ei mielestäni ollut huono, mutta minulle jäi silti vähän vaivautunut olo. Kirja olisi voinut sisältää enemmän aikakauden kuvailua ja tapahtumia, kuin vain..noh seksiä.. Kirja meni mielestäni vähän mauttoman kirjallisuuden puolelle.

  VastaaPoista
 3. Mette: minä olen varmaan lukenut niin vähän 1700-luvun kirjallisuutta, että pidän sitä jotenkin hirveän siveellisenä. :D


  Emilie: Minäkin yllätyin kirjan suorasukaisuudesta. Ja posket punaisena tätä tosiaan sai lukea. Olen samaa mieltä, että kirjassa olisi voinut olla enemmän aikakauden kuvailua ja tapahtumia, 200 sivua pelkkää seksiä oli vähän..noh liikaa.

  VastaaPoista