keskiviikko 29. lokakuuta 2008

Trainspotting

Irvine Welsh
Otava 1996Undergroundin uuden profeetan anarkistinen kulttikirja


Trainspotting on täydellistä piittaamattomuutta omasta ja muiden elämästä. Tämä energinen, raju, räävitön ja loistavasti kirjoitettu tarina kertoo Mark Rentonista ja hänen renttukavereistaan, jotka elävät kuin vieras heimo tavallisten ihmisten keskellä. Heidän tulevaisuutensa ei ulotu seuraavaa piikkiä pidemmälle.

Edinburghilainen Irvine Welsh ei moralisoi eikä ihannoi. Musta huumori ja realistinen karmeus on viety niin pitkälle, että ne järkyttävät ja naurattavat.


Oikeastaan kaikki mitä tästä kirjasta haluan sanoa tiivistyy tuohon takakannen tekstiin ja lisäksi Kirjavinkit -sivustolla on oivallinen arvio tästä teoksesta, mutta en kerkiä ruveta opettelemaan tuota linkityssysteemiä nyt, joten jos se arvio kiinnostaa niin pitää nähdä itse vähän vaivaa. Mutta olen siis itse nähnyt leffaversion tästä teoksesta useampaan otteeseen ja se kuuluu suosikkileffoihini. Kirjavinkit -sivustolla suositellaan leffan katsomista ennen kirjan lukemista ja olen samaa mieltä. Mua itseä ei häirinny suuremmin mitä kaikkea leffasta oli jätetty pois, koska ajattelin kirjaa ja leffaan erillisinä kokonaisuuksina, mutta luultavasti katson seuraavalla kerralla leffaa vähän eri näkökulmasta. Tämä kirja on rehellinen, kaunistelematon, järkyttävä, surullinen ja hervottoman hauska. Kerronta on katkonaista ja eikä varsinaista juonta ole. Henkilöt ovat joukko käsittämättömän surkeita kusipäitä. Voisi kuvitella, että tämä on ahdistavaa luettavaa, mutta ei ollenkaan. Imaisi mukaansa. Ihme jos joku haluaa kokeilla huumeita luettuaan tämän tarinan tai katsottuaan elokuvan... Aye, mä tykkäsin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti