sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

Oopperarakastaja

(Operaelskeren)
Klaus Rifbjerg
WSOY 1967

Helmer Franck on menestyvä mies: professorinvirka, luottamustoimia, sivutuloja, viihtyisä koti, onnellinen avioliitto. Hän osaa ja haluaa nauttia elämästä, jonka pikantteja mausteita ovat herkullinen ruoka, valikoidut viinit, hienoimmat sikarimerkit - ja ooppera. Elämä on järjestyksessä kuin valmiiksi ratkaistu yhtälö siihen saakka kunnes hän kohtaa oopperalaulajatar Mira Hjelmin.

Se oli rakkautta ensi silmäyksellä, pyörryttävä elämys samppanjan salakavalien kuplien poreillessa, eroottinen farssi Don Juan-tragedian alkusoittona. Tästä kohtauksesta alkaa Helmer Franckin päväkirja. Salaa kuin lunttaava koulupoika hän vie tavallisen tilikirjan lehdille surkuhupaisat rakkauskohtauksensa, kertoo suhteesta vaimoon ja nuoruudenystävään, erittelee nautinnonfilosofiaansa. Korkeasti oppineen julkisivun takaa paljastuu hämmentynyt ihminen, joka ei osaa vastata kysymykseen: rakastatko minua? - En ole koskaan ymmärtänyt sitä sanaa, en ole koskaan keksinyt, mitä se sisältää.


En olisi tätä muuten lukenut, mutta tämä oli se wannabe-bookcrossing -kirja, jonka nappasin mukaan jo joskus tammikuussa(?). Lyhyesti sanottuna en pitänyt. Kirjoitustyyli ole sellainen, että ei vaan iskenyt. Ihan liikaa vertauskuvia ja sanoilla kikkailua. En vaan saanut tästä mitään irti. Tarina ei kiinnostunut niin paljon, että olisin jaksanut siihen kunnolla keskittyä ja keskittymistä tämä vaati, kun ei oikein ollut selkeää kappalajakoa vaan samassa kappaleessa kerrottiin nykyhetkestä, siitä mitä Miran kanssa oli tapahtunut ja parhaassa tapauksessa vielä Helmerin vanhempien suhteesta ja ties mistä. Rasittava lukukokemus. En edes pitänyt yhdestäkään kirjan henkilöstä, en saanut niistä mitään otetta. En voinut oikein sympatisoida Helmerin vaimoakaan, kun en tajunnut sitä pidättyvyyttä, millä hän miehensä pikku seikkailuun suhtautua. Melkoista ajanhukkaa koko kirjan lukeminen. Tämä oli vielä saanut jonkun Tanskan akatemian suurpalkinnon... No joo, pistän tämän kiertoon lähipäivinä, kun kerran tulin tämän bookcrossingiin rekisteröineeksi. Toivottavasti joku muu saa tästä enemmän irti kuin minä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti