keskiviikko 21. tammikuuta 2009

Pikku naisia II aka Viimevuotiset ystävämme

(Little Women)
Louisa M. Alcott
Art House 2005

Uusi suomennos rakastetusta tyttökirjaklassikosta!

Pikku naisia II jatkaa rakastettua Louisa M. Alcottin tyttökirjasarjaa Marchin sisarusten elämästä 1870-luvun Yhdysvalloissa.

On kulunut muutama vuosi sarjan edellisen osan tapahtumista. Sisarukset ovat jo kasvaneet aikuisiksi ja Meg on mennyt naimisiin. Jo jatkaa kirjoittamistaan, saa kertomuksiaan julkaistuiksi ja pääsee New Yorkiin. Taiteilijan uralle tähtäävä Amy saa mahdollisuuden matkustaa Eurooppaan. Vain Bethillä ei ole mitään kodin ulkopuolisia tavoitteita ja vaikka hänellä on tytöistä eniten vaikeuksia hän saavuttaa lopulta rauhan.

Suomennos on ilmestynyt aikaisemmin nimellä Viimevuotiset ystävämme ja se ilmestyy nyt uutena ja täydellisenä käännöksenä.


Luin nyt jouluna lukemani Pikku naisia-kirjan jatko-osan. Pidin tästä enemmän kuin ekasta osasta vaikka tämäkin oli melko imelä. Tytöt olivat jo aikuisia, joka teki minusta kirjasta mielenkiintoisemman vaikka en kyllä pystynyt oikein samaistumaan tyttöjen elämään. Kirja on julkaistu englanniksi myös nimellä Good Wives, mikä kertookin kaiken tarpeellisen. Kirja keskittyi hyväksi vaimoksi ja äidiksi tulemiseen. Minusta on jotenkin surullista, että tuohon aikaan, kasvettuaan aikuisiksi tytöistä tuli lähes väistämättä vaimoja ja äitejä, jotka sitten määrittivät koko identiteetin. Tai jos oli niin onneton ressukka, ettei onnistunut miestä saamaan niin sitten kohtalona oli jäädä vanhempiensa nurkissa eläväksi vanhaksi piiaksi. Monellekohan 2000-luvun länsimaissa elävälle naiselle sopisi, että oman identiteetin määrittäisi pelkästään se, että on jonkun vaimo ja äiti? Ei varmaan monelle. Minulle ei ainakaan.

Melkein unohdin sanoa, että en vieläkään pääse eroon siitä tunteesta, että olen joskus aiemminkin lukenut nämä Marchin perheestä kertovat kirjat. En muista mitään tapahtumia tai miten tytöille lopulta käy, mutta silti jonkinlainen "tuttuus" on läsnä. Pakko muuten sanoa, että en ole yhtään tyytyväinen siihen, miten tyttöjen miesasiat lopulta päätyivät. Kaipa se lopputulos oli lopulta paras kaikkien kannalta, mutta minä halusin erilaisen lopun. Yleensä minä arvaan jo alussa kuka päätyy kenenkin kanssa yhteen. Jatkan tässä saman tien sarjan kolmanteen osaan vaikka olenkin vähän pettynyt siihen miten asiat päättyivät tässä kirjassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti