tiistai 26. elokuuta 2008

Veripelto

(Fields of Blood)

Denise Mina
LIKE 2008


Pieni poika katoaa jäljettömiin kotipihaltaan Glasgow'ssa. Katoamisesta kiinnostuu Scottish Daily Newsin uusi lähetti Paddy Meehan, joka haaveilee katolisten vanhempiensa ja kihlattunsa harmiksi urasta tutkivana journalistina pikaisen naimisiinmenon ja kotiäitiyden sijaan.

Poliisin tutkimukset johtavat kahden nuoren pojan jäljille. Poikien uskotaan toimineen yksin, mutta onko ratkaisu niin helppo? Paddylle tulee kiire, kun hän tajuaa, että toinen epäillyistä on hänen sulhasensa serkku. Perhe ei ymmärrä Paddyn kiinnostusta asiaan, ja pian hän saa huomata olevansa vaarallisen yksin.

Veripelto sijoittuu vuden 1981 Glasgow'hun - ristiriitojen, nälkälakkojen ja työttömyyden repimään kaupunkiin. Kirja aloittaa viisiosaisen Paddy Meehan -sarjan, jossa seurataan Paddyn vaiheita lehtimaailmassa, omien tavoitteidensa ja muiden odotusten ristipaineessa.Olen aiemmin lukenut Denise Minan Glasgow-trilogian (Garnethill, Pako, Päätös) ja tykkäsin siitä silloin kovasti. Tässä seikkaillaan jälkeen Glasgow'n karuilla kaduilla ja tykkäilin jälleen Minan tyylistä kirjoittaa. Kaunistelematonta kieltä ja synkkää huumoria. Paddy oli minusta hyvä päähenkilö, uskottava ja vahva vaikkei mitenkään täydellinen. Muutama huomio listamuodossa, koska tykkään listoista, 1) en tiennytkään, että Pohjois-Irlannin ongelmat vaikuttivat Skotlannissakin noin vahvasti. Omat tietoni konfliktista tosin ovat ihan säälittävät vaikka olen itse käynyt Belfastissa. 2) Katolilaisuudesta ei tosiaankaan saa mitenkään houkuttelevaa kuvaa tätä kirjaa lukemalla. Se miten Paddyn perhe kohteli Paddya, kun luuli Paddyn tehneen jotain mikä saattaa perheen häpeään, oli aika karua. Lopuksi tunnustan, että minussa on hieman feministin vikaa, joten 3) Paddyn perheen ja sulhasen, Seanin, käsitykset naisen asemasta saivat hieman karvat pystyyn. "Miksi sun pitää yrittää olla mies? Mitä vikaa siinä on, että on vaan nainen?" On VAAN nainen? Höh. Kirjasta tuli kaiken kaikkiaan niin selvästi esiin miten ihmiset pelkäävät muutosta ja haluavat pysyä siinä tutussa ja turvallisessa. Hyvä kirja joka tapauksessa ja aion kyllä lukea Paddy Meehanin urakehityksestä jatkossakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti