Johnny Kniga 2008
Sain äskettäin selville, että joka päivä kuolee noin 155 000 ihmistä. Se tekee yhteensä 57 miljoonaa vuodessa. 6 458 tunnissa. 108 minuutissa. Kysyn itseltäni tuntuuko se lohdulliselta. Tavallaan kyllä. Tavallaan ei.
Julie on menettänyt koko perheensä lento-onnettomuudessa Afrikassa. Hän on aivan yksin tässä maailmassa, masentunut ja itsetuhoinen.
Muleum on kertomus vuodesta, jonka aikana Julie pyrkii monin tavoin pääsemään hengestään siinä kuitenkaan onnistumatta. Kun kuoleminen ei onnistu, Julie löytääkin elämänhalunsa.
Jo läpimurtoromaanissaan Supernaiivi (suom. 1998) Erlend Loe hurmasi lukijat lohduttavalla huumorilla kertoessaan itsensä hukanneesta 25-vuotiaasta nuoresta miehestä. Tämä nuoren naisen kriisitarina on samalla tavoin lohdullinen, eheyttävä ja humoristinen – sekä yllätyksiä täynnä.
Opiskelujen kanssa on hirveän kiire, joten tämän, alle 200-sivuisen, kirjan lukemiseen meni puolitoista viikkoa. Ärsyttävää. Taidan olla valmis julistamaan Erlend Loen yhdeksi suosikkikirjailijoistani. Loe kirjoittaa absurdeja, mutta oudon todellisia tarinoita. Vaikea kuvailla sitä tunnelmaa, mikä Loen kirjoissa vallitsee. Loe käsittelee synkkiä aiheita kepeydellä ja huumorilla niitä mitenkään vähättelemättä. Laitan tähän loppuun vielä yhden lainauksen kirjasta, joka teki minuun vaikutuksen.
"Terveet ihmiset eivät voi ymmärtää miltä tuntuu olla sairas ja ihmiset, jotka haluavat elää eivät voi ymmärtää miksi joku haluaa kuolla. Niin se vain. Me voimme osoittaa myötätuntoa ja yrittää lohduttaa toisia, mutta jälkeenpäin työnnämme ikävät asiat pois mielestä ja jatkamme omaa elämäämme. Ja niin sen täytyykin olla. En usko, että tuskaa pystyy jakamaan. Jos pystyisi, elämä muuttuisi sietämättömäksi myös niille, jotka eivät koe pahoja asioita, ja silloin lakkaisimme todennäköisesti lisääntymästä ja se olisi viimeinen naula meidän arkkuumme."