tiistai 31. joulukuuta 2013

Setä Pitkäsääri

Setä Pitkäsääri
Daddy-Long-Legs
Jean Webster 1912
WSOY Nuorten toivekirjasto 1994
7. p.
175 s.

Tämä on hyvä esimerkki kirjasta, jota en ikinä olisi löytänyt ja lukenut ilman kirjablogeja. Sara on kirjoittanut tästä niin mielenkiintoisen esittelyn, että nostin tämän ja seuraajansa, Paras Vihollinen, lukulistalleni ja nyt vietin joulun näiden parissa.

Jerusha tai Judy, niin kuin hän haluaa itseään kutsuttavan, Abbott on 17-vuotias orpo, joka kiinnittää orpokodin johtokunnan jäsenen huomion novellillaan. Tämä anonyyminä pysyttelevä herra haluaa kustantaa Judyn korkeakouluopinnot ja vastapalvelukseksi hän haluaa vain säännöllisiä kirjeitä opintojen etenemisestä. Judy on nähnyt miehestä vain varjon, jonka perusteella miehellä on pitkät sääret ja niinpä Judy omistaa kirjeensä Herra Pitkäsäärelle ja kertoo kirjeissään elämästään ja opinnoistaan. 

Nyt tässä tulee spoileri niille, jotka eivät ole lukeneet Saran blogikirjoitusta tai kirjaa, joten hypätkää tämän kappaleen yli, jos siltä tuntuu. Eli tiesin siis ennalta, että Judyn ihastus ja herra Pitkäsääri paljastuvat yhdeksi ja samaksi henkilöksi, mikä kuulosti hieman epäilyttävältä ja sai aikaan hienoisia ennakkoasenteita kirjaa kohtaan. Ilokseni voin kuitenkin todeta, että vaikka herra Pitkäsäären toiminta vaikutti välillä hieman manipuloivalta niin Judyssa oli kuitenkin aimo annos omaa tahtoa, eikä häntä niin vain ohjailtu.

Tässä oli aika moderni ote ja Judy oli hauska ja fiksu päähenkilö ja hänen kirjeitään oli hauska lukea. Erityisesti kirjeiden pikku kuvitukset, jotka olivat kirjailijan käsialaa olivat hupaisia. Tulin hyvälle mielelle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti