sunnuntai 12. joulukuuta 2010

On the Origin of Species

On the Origin of Species
By Means of Natural Selection
or the
Preservation of Favoured Races
in the Struggle for Life

Charles Darwin
Edited with an Introduction and Notes by Gillian Beer
Oxford World's Classics 2008


En usko, että tämä kirja kaipaa suurempaa esittelyä (ainakin toivon niin!), joten keskityn omiin ajatuksiini. Vuosi 2009 oli Darwin juhlavuosi. Darwinin syntymästä tuli kuluneeksi 200 vuotta ja Lajien synnyn, kuten On the Origins of Species... suomeksi tunnetaan, ensimmäisen painoksen julkaisusta 150 vuotta. Sen kunniaksi ajattelin, että olisi aika lukea tämä jokaisen itseään kunnioittavan biologin kirjahyllyyn kuuluva teos.

En olisi ikinä uskonut, että tästä tulisi näin pitkä ja takkuinen taival. Aihe on tuttu, sanasto on tuttu, mutta silti tahkosin tätä yli vuoden. VUODEN! Aloitin viime vuoden marraskuussa ja nyt voin vihdoin sanoa lukeneeni tämän loppuun. Välillä meni viikkoja, että en koskenut koko kirjaan vaan se tuijotti syyttävästi yöpöydältä. Asetin itselleni deadlineja, toukokuuhun mennessä olen lukenut tämän, lokakuuhun mennessä kirja on luettu, ei nyt ainakaan vuosi voi mennä lukemiseen... Eipä vissiin. Yksi tärkeimmistä syistä, projektin venymiseen oli loppujen lopuksi englanninkieli. Päälauseet ovat hiivatin pitkiä, sivulauseet ovat hiivatin pitkiä ja kun juuri ja juuri saa tolkun sivulauseesta, on jo unohtanut päälauseen sanoman ja koko lausehässäkkä pitää lukea uudelleen. Kun tähän yhdistää perfektionismin ja vaatimuksen siitä, että kaikkien sanojen merkitys pitää ymmärtää, niin metsään menee. Uuvuin omien vaatimusteni keskellä ja lakkasin välittämästä (ja lukemasta).

Pitkittyneen luku-urakan seurauksena ja kieliongelmien takia en oikein päässyt tästä jyvälle. En ole muutenkaan Darwinin veroinen luonnontieteilijä ja on turha odottaa, että koskaan olisinkaan, mutta haluan silti saada paremman käsityksen Lajien synnystä ja Darwinin nerokkuudesta, joten aion lukea tämän vielä joskus suomeksi. Nyt haluan kuitenkin lukea jotain höyhenen kevyttä ja nopealukuista, kun ei Origin enää luo syyttäviä katseita yöpöydältä.

Kuva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti