tiistai 10. huhtikuuta 2012

Muodonmuutos & Rangaistussiirtolassa

Die Verwandlung ja In der Strafkolonie
Franz Kafka
Otava Keskiyön kirjasto 2007


Katselin tammikuussa erään elokuvan, jonka päähenkilö luki Muodonmuutosta. Seuraavana päivänä kävin kirjastossa ja huomasin yllättäen tämän pöydällä. Se tuntui merkiltä jostakin, joten niin lainasin tämän. Franz Kafka ei ole minulle ennestään tuttu, tietysti olen nimen kuullut, mutta en ole lukenut mieheltä mitään. Ennen kuin nyt. 

Muodonmuutos -novelli kertoo Gregor Samsa -nimisestä kauppamatkustajasta, joka herää eräänä aamuna ja huomaa muuttuneensa suunnattomaksi syöpäläiseksi. Tätä on miehen vanhempien ja sisaren vaikea ymmärtää ja Gregor suljetaan huoneeseensa, jossa hän alkaa hiljaa menettää ihmisyyttään. Tai jotain sellaista. Siis en oikein tajunnut tätä tarinaa. Epäilemättä tuo koppikseksi muuttuminen on joku hieno vertauskuva jollekin (ihmisyyden katoamiselle?), mikä meni minulta aika pahasti ohi. Jonkinlaiseksi kauhutarinaksi tämä kai on tarkoitettu, mutta minulle tämä oli lähinnä omituinen kertomus kovakuoriaiseksi muuttuvasta miehestä. En tajunnut Gregorin ajatuksenjuoksua lainkaan, kovakuoriaiseksi muuttuminen ohitettiin jotenkin ihan tuosta vain. Jos minulle kävisi niin, olen aika varma, että en ensimmäiseksi ajattelisi töistä myöhästymistä. Hämmentynyt olo tästä nyt jäi.

Rangaistussiirtolassa sen sijaan toimi paremmin. Vierailija saapuu seuraamaan teloitusta, joka on määrä toteuttaa niin julmalla ja epäinhimillisellä tavalla, että teki pahaa lukea siitä. Teloituksen toimeenpanijan varaukseton ihailu menetelmää ja sen kehittäjää kohtaan oli kyllä todella karmivaa. Loppu oli verisen ironinen. Tämä todellakin oli kauhukirjallisuutta!       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti