torstai 1. joulukuuta 2011

The Book Thief

The Book Thief
Markus Zusak 2005
Black Swan 2007"Brilliant and hugely ambitious" New York Times


"Extraordinary, resonant, beautiful and angry" Sunday TelegraphHERE IS A SMALL FACT 

YOU ARE GOING TO DIE.

1939. Nazi Germany. The country is holding its breath. 
Death has never been busier.

Liesel, a nine-year-old girl, is living with a foster family on Himmel Street. Her parents have been taken away to a concentration camp. Liesel steals books. This is her story and the story of the inhabitants of her street when the bombs begin to fall.

SOME IMPORTANT INFORMATION 

THIS NOVEL IS NARRATED BY DEATH.

It’s a small story, about:
a girl
an accordionist
some fanatical Germans
a Jewish fist fighter
and quite a lot of thievery.

ANOTHER THING YOU SHOULD KNOW

DEATH WILL VISIT THE BOOK THIEF THREE TIMES.Miten voi olla mahdollista, että kirja, joka sijoittuu toisen maailmansodan aikaiseen natsi-Saksaan ja jonka kertojana on kuolema, onnistuu tästä kaikesta huolimatta olemaan täynnä lämpöä, inhimillisyyttä ja jopa huumoria? Kertakaikkisen, päätä huimaavan, järkyttävän, hieno kirja. Kirja jäi mieleeni, kun luin ensimmäisen sivun bremeniläisessä kirjakaupassa heinäkuussa 2009. Tiesin, että haluan lukea sen joku päivä ja englanniksi. Elokuussa 2011 olin jälleen Saksassa ja tutkin kirjakaupan pientä englanninkielisten kirjojen valikoimaa. Näin siellä Kirjavarkaan ja valinta oli tehty. Nyt sen lopulta luin. Ja rakastin kaikkea siinä. Lyhyitä, riisuttuja lauseita, pieniä välihuomautuksia, jotka rytmittivät lukemista, Maxin piirustuksia. Sitä, että kuolema paljasti tapahtumia jo etukäteen. Toisinaan asioiden paljastuminen liian aikaisin pilaa lukunautinnon, toisinaan ei.

"Of course, I'm being rude. I'm spoiling the ending, not only of the entire book, but of this particular piece of it. I have given you two events in advance, because I don't have much interest in building mystery. Mystery bores me. It chores me. I know what happens and so do you. It's the machinations that wheel us there that aggravate, perplex, interest and astound me."       

Ja ihmiset. Papan niin ilmeinen lämpö ja rakkaus Lieseliä kohtaan sekä inhimillinen hyvyys, Maman rosoinen, muttei yhtään vähäisempi kiintymys. Rudy, joka ihailee Jesse Owensia ja rakastaa Lieseliä. Nytkähtelevä Tommy Muller. Pormestarin vaimo -raukka kirjastossaan. Ja Max, voi Max, joka haluaa nähdä taivaan. 

Suurenmoinen tarina.   

2 kommenttia:

  1. Minä tykkäsin tästä paljon. Nyt lukemisesta alkaa olla niin kauan, että en enää muista tapahtumia tarkasti, joten ehkä pääsen lukemaan tämän uudestaan ensi vuonna :)

    VastaaPoista
  2. Minä ajattelin lukea tämän jossain vaiheessa suomeksi. Ihan sen takia, että menetin varmaan jotain kohtia, kun en ymmärtänyt kaikkia sanoja.. Upea kirja. :)

    VastaaPoista